top of page
Zoeken
  • Foto van schrijvermaritlenoble

Oesters...Hoe, Wat en Waar


Je verblijf op Saint Paul le Marseillais is de gelegenheid om ze te eten. Zo uit zee op de bord. Verser kan niet... Hoe komen ze hier en oesterrestaurants: waar en wat bestel je?


Hoe?

De lagune van Thau is een natuurlijke afzetting van schelpen en mosselen. Het vissen op deze schelpen is uitsluitend voorbehouden aan professionals. De Thau lagune is het grootste van de Languedoc (19x5 km) en de oesters en mosselen hebben het hier naar hun zin. De oesters zijn binnen 8 a 10 maanden klaar om verkocht te worden. De biodiversiteit in de lagune is zeer groot, het staat ook bekend om de zeepaardjes. Die je dan weer niet eet :-)


Om te weten hoe de oesters hier zo goed groeien en waarom ze hier bekend zijn, ga je langs bij: Guy Sanches in Meze: https://guysanchez-huitres.fr

Drie generaties oestervissers. Een mooi bedrijf waar je een rondleiding krijgt en een blik achter de coulissen kan werpen. De afsluiting is een proeverij van 3 oesters van verschillende oestertafels, met natuurlijk een glas lokale wijn. In het winkeltje koop je nog oesters om thuis verder te proeven en een potje zeezout voor de oppas thuis.

Ook leuk voor kinderen om te bekijken!


Wat?

Plateau Fruit de Mer, geserveerd op ijs. Alles rauw, ook de mosselen. Met citroen, aiolisauce en brood. Verder kan je op een plateau vaak St. Jakobsschelpen, scheermesjes, zeeslakken, zee egels, wulken en kokkels bestellen. Ook de Violet (juweel of zee aardappel) en een telline, kleine tweekleppige van ongeveer 2 tot 3 centimeter die hier begraven onder nat zand leeft.

In het seizoen zijn er garnalen en is er ook Kreeft.

Moules Frites: gekookte mosselen uit een pannetje met een ruime keuze aan saus, met de onvermijdelijke frites Dit kan je in bijna ieder restaurants hier krijgen.


De echte 'die-hard' van rauwe coquillages zal niet snel overstappen op mosselen en oesters uit de oven. Ik zou het toch proberen:

Gegratineerde mosselen, met beetje kaas. Goed voorgerecht.

Gegratineerde oesters, op bedje van prei. Om je vingers bij op te eten.


Lokaal gerecht: 'Moules a la Brazucade'

De mosselen worden boven een vuur gestoofd en gaan dan open. Pas daarna gaat er een saus overheen, waarvan het recept geheim is.

Wat er niet bij staat is dat er meestal Pastis door de saus gaat :-))


Waar?

Nou, bij ons op Saint Paul le Marseillais: bestel een bordje oesters aan het zwembad of op het terras. Glaasje wit erbij, wat wil je nog meer.

Of.. Onderstaande adressen zijn geen gewone restaurants, hier eet je zeevruchten bij de vissers zelf, bij hun vissersbedrijf. Verser, origineler kan niet en alles is lokaal. Ze hebben geen gewone restaurant vergunning dus mogen alleen eigen producten verkopen. Geen frites dus.

  • Le Mas Soula, Meze: de baas achter het grote vuur, zich op de binnenzee. Zelfs cevice van oesters...https://www.facebook.com/LeMasSoula/

  • Le Tarbouriech: men komt uit Parijs om hier te eten. Droomlocatie. https://www.lestbarth.com

  • Les Demoiselles Dupuy, Bouzigues: vrolijke bende met vis en zeevruchten. https://lesdemoisellesdupuy.com/

  • Of zelf een plateautje halen en ter plaatse 'one for the road': Midi Coquillages in Meze https://midi-coquillages.com/

BON APPETIT
Recente blogposts

Alles weergeven

Gasten

Commentaires


bottom of page